Fisketur i Karibia

Fiske er en populær fritidsaktivitet i Norge, og stadig flere nordmenn velger også å reise på fisketurer til utlandet. I andre land kan man få nye og spennende opplevelser, man kan fiske etter andre arter, og oppleve vakker natur og andre kulturer samtidig som man driver med det man elsker. Fiskeferier tilbys hos mange reiseselskaper, slik at man kan få en spesialtilpasset pakke der alt er tilrettelagt. Da slipper man å lete selv for å finne tilbydere av tjenester og båtturer. Med en organisert fiskeferie er alt klart før man drar, og alt man trenger å gjøre, er å nyte opplevelsen.

Karibia er et herlig sted å dra på fiskeferie. Her får man virkelig en eksotisk og annerledes fisketur, og turen passer for hele familien, også for de familiemedlemmene som ikke liker å fiske. Fiske er en av de største aktivitetene på Bahamas, og dette er et populært feriemål for fiskere. Her kan man fiske etter arter som er uvanlige andre steder i verden, som barrakuda og ulike haier. Man kan konkurrere i sportsfiske, og man kan prøve såkalt «bonefishing», der man bruker et lite spyd for å fange småfisk. Dette kan gjøres mens man vader, eller man kan bruke en bitteliten båt.

En annen fiskeaktivitet som er populær på Bahamas, er havfiske, eller «big game fishing». Her drar man ut i store båter for å fange sverdfisk, hai eller tunfisk. Å fange en fisk som veier fem til seks ganger mer enn fiskeren, er en utholdenhetsprøve for selv den tøffeste. Men alle som har fått i land en slik fangst, føler at det er verdt strevet. Dette er rett og slett en opplevelse for livet. Bahamas byr altså på fiskemuligheter for alle, fra de som vil fiske med lite utstyr, til de som vil fiske med det mest avanserte utstyret. Alle finner en fiskeopplevelse som passer.

Hvilket utstyr man trenger, avhenger av hvilke arter man vil fiske etter, men som regel er det mulig å leie utstyr, slik at man slipper å ha med seg alt hjemmefra. Det gjør det lettere når man skal reise med fly. Ettersom man kan leie utstyr etter behov, kan man også prøve seg på mange ulike fisketeknikker mens man først er i området. Hvis man reiser til Karibia, kan man også besøke pokerturneringen PCA, også kjent som PokerStars Caribbean Adventure. Dette kan være morsomt å være med på, selv om man ikke spiller selv. PCA arrangeres én gang årlig, og man kan planlegge ferieturen slik at den passer med turneringen.

Karibia byr også på mange andre muligheter. Området er et paradis for alle som liker å seile. Det er flere vakre øyer man kan besøke, og det varme været gjør det behagelig å være ute på havet. Man kan leie en liten båt og seile på egen hånd, eller man kan bli med på tur i en større båt. Selvsagt er det også mange sandstrender i området, der man kan slappe av og bare nyte den varme solen. Dykking og snorkling er andre aktiviteter som turister elsker å drive med når de er i Karibia. Det fargerike og varierte livet under vann byr på unike opplevelser. Dersom man aldri har dykket eller snorklet før, tilbys det også grunnkurs flere steder i området.

Bahamas er en av de største øyene i Karibia, og i de store byene er det mange turister. Dit kommer cruisebåter fra flere land, og det kan bli trangt om plassen noen ganger. Men hvis man foretrekker fred og ro, finnes det også mange områder med færre turister, der man kan slappe av.

Innlandsfiske

I Norge er det absolutt fullt mulig å innlandsfiske. Det finnes over 230 000 vann og innsjøer å fiske i, noe som tilsvarer et totalt areal på 19.480 kvadratkilometer! Dog finnes det en del regler for innlandsfiske. Blant annet krever noen steder fiskekort, mens andre steder er gratis. Alder spiller ofte en rolle når det kommer til krav om fiskekort, enkelte steder er det gratis for ungdom og pensjonister å fiske.Det er også noen fiskesteder som har regler for hvilke fiskeutstyr det er lov å bruke. I Finnmark for eksempel, kan tilreisende fiskere kun benytte seg av stang, håndsnøre eller oter. Bosatte fiskere i Finnmark kan i tillegg benytte seg av fiskeutstyret garn, samt annet fiskeutstyr. Reglene varierer, og det gjelder å sette seg inn i hva som er lov og ikke, før man starter innlandsfiskingen. Populære steder for innlandsfiske i Norge, er blant annet i Nordfjord, Futelva og Valneselva.

Elvefiske

I Norge har vi mange elver, og det går an å fiske etter annet enn laks. Det går blant annet an å elvefiske etter ørret, abbor, gjedde og sik, noe som er veldig vanlig i for eksempel Gausdalområdet. Noen av de mest populære stedene å fiske i elv i Norge er Mjøsa og Lyseren. I 2014 ble det fisket en gjedde i Mjøsa som var hele 131 cm lang, og det var nesten norgesrekord.Renaelva er også kjent for en god del ørret, og i 2013 ble det fanget opp en gjedde på 8 kg der. En annen populær elv i Norge er Stordalselva, som har utløp i Åfjord kommune. Stordalselva er en smal elv, og sjansen for å fange en haug av smålaks er stor. Elvefiske kan man gjøre i hele Norge, og det finnes flere aktører som gjerne er villige til å hjelpe deg med tilrettelegging for elvefiske. Aktørene tilbyr som regel alt fra overnatting, fiskekort, transport og fiske fra fiskebåter. For de mer urbane fiskerne, går det faktisk an å elvefiske i Lomma, cirka 20 km unna Oslo S eller i Drammenselva. Det finnes også flere andre fiskeelver rundt Oslo omegn.I Finnmark for eksempel, har de flere gode tilbud om elvefiske. For de mer urbane fiskerne, går det faktisk an å elvefiske i Lomma, cirka 20 km unna Oslo S eller i Drammenselva. Det finnes også flere andre fiskeelver rundt Oslo omegn.

Langefestivalen

Langefestivalen er en fiskefestival i Norge hvor fiskeentusiaster fra Bergens Havfiskeforeningsklubb samles for å fiske. I all hovedsak startet festivalen i Vatlestraumen i 2002, men den har siden den gang blitt flyttet til andre steder enkelte år. Dette skyldes dårlige fangstrapporter fra Vatlestraumen, og arrangementet har derfor blitt flyttet.I 2014 ble festivalen holdt på Hellesøy, og festivalens største fisk var en lange på 6,8 kg. Fjorårets vinner av langefestivalen hadde klart å fiske opp en samlet fiskevekt på hele 11,10 kg. Derimot var 2013 et bedre år for klubbmedlemmene, både fordi været var bra og festivalen ga langt bedre resultater. I 2013 ble det fisket opp en torsk på 14,4 kg, og vinneren hadde klart å fiske opp en samlet fiskevekt på hele 88,5 kg! Det blir spennende å se hvordan festivalen går i år, og om fiskerne klarer å toppe glansresultatene fra 2013.

NM i sjøisfiske

1813233-golden-walleye-on-a-lakeNorgesmesterskap i sjøisfiske, går ut på at deltakerne fisker gjennom isen. Konkurransen ble for første gang startet i februar 2013, og ble holdt på Løgninfjorden. I 2013 var det 86 deltakere med. Det er et par regler man skal sette seg inn i før man deltar. Blant annet at det kun er lov til å bruke fiskestang og snelle.Det er ikke lov å fiske med fler enn tre fiskestenger, hvorav én av stengene kan ha seks kroker, og de to andre kun tre kroker per stang. Det er tre forskjellige kategorier i NM i sjøisfiske, og det er åpen klasse (som er for alle), junior (for de under 18 år) og lag. Juniordeltakerne konkurrerer automatisk også i åpen klasse. Pigghå og ål gir ikke poeng, da disse er totalfredet, og de må derfor slippes ut i vannet igjen.Det er viktig at deltakerne følger grunnvektlista, som er gjeldene for frilufts- og turistfiske. Tidspunktet for konkurransen er kl. 09.00–17.00. Det er strengt forbudt å fiske før startsignalet. Eventuelle regelbrudd kan føre til diskvalifisering. Ellers er det bare å ta på seg varme klær, og gjøre seg klar for å kapre inn tittelen som Norgesmester i sjøisfiske!

Laksefiske

Mange nordmenn elsker å fiske laks – og å spise laks. Hvert år blir over 100 000 laks fisket med stang om sommeren i Norge. Noen av de mest populære stedene for laksefiske er blant annet Orkla, Stjørdalselva, Lågenelva og Tanaelva. For å lykkes i laksefiske, er utstyret en svært viktig faktor. Laksen er sterk og velger å utnytte strømningene i vannet, for å slippe unna land. Da er det viktig at fiskeutstyret er av god kvalitet.Det finnes også mange aktører i Norge, som gjerne hjelper deg å tilrettelegge en laksefiskeferie, dersom du skulle ønske det. I Norge har vi 450 vassdrag med laks, hvorav rundt 600 er elver. Det finnes også regler i forhold til laksefiske, og et eksempel er i Gaula elva. Her er det kun lov å fiske etter anadrom laksefisk i perioden 1. juni til 31. august. Derfor er det alltid veldig viktig å sette seg inn i fiskereglene for laksefiske, og fisking generelt. På den måten unngår man ubehagelige overraskelser.

Fiskeutstyr

3951061-close-up-image-of-fishing-baitDet finnes mye forskjellig fiskeutstyr å velge mellom, men det er viktig å vite hvilket utstyr som passer til hvilken tid. Her skal vi ta for oss forskjellige fiskeutstyr og agn, som passer hvis man skal dypvannsfiske.

Makrellagn

Mange som dypvannsfisker, liker å bruke makrellang. For å bruke makrell som agn er fiskeren nødt til å legge ned nyfisket fersk makrell i fryseren, for så å ta det med på fisketur når han eller hun vil fiske med makrell som agn. De beste makrellene som agn, er de som er rundt 300 gram. Det skal også sies at den beste makrellen å ha som agn, er den makrellen man har fått på stang eller snøre. Makrell som har død i garn er ikke et like bra.

Surfsnelle

Det finnes mange forskjellige sneller, både som utstyrsdel til kasteslukfiske og fluefiske. Hvis man skal dypvannsfiske anbefales det å bruke en surfsnelle. Det finnes to forskjellige typer sneller å bruke til kasteslukfiske. Man kan enten bruke haspelsnelle eller multiplikatorsnelle. Surfsnellen må være en multiplikatorsnelle, da disse brukes til å fiske på dypt vann. Haspelsnelle passer bedre om man skal fiske på grunt vann.

Teine

Dette er et fiskeredskap som regel formet som en boks, og er laget av enten metall, garn eller flettverk. Teinen kan brukes i både saltvann og ferskvann, og fanger flere fiskearter og krepsearter. Teiner får du kjøpt i flere forskjellige størrelser.